گسترش بکارگیری راهکار وال مش، میزان استفاده از مش فایبرگلاس در صنعت ساختمان ایران را به طور قابل توجهی افزایش داده است. تا پیش از این، مش فایبرگلاس در کاربردهای کم اهمیت و به طور محدود استفاده میشد اما با ورود راهکار مهار لرزهای دیوار با شبکه الیاف، مش به عنوان یک محصول ویژه وارد کارگاههای ساختمانی شده است. محصولی که باید مشخصات فنی مشخصی داشته باشد و با استانداردهای معتبر بینالمللی منطبق باشد.
چرا باید مش فایبرگلاس را مورد آزمون قرار دهیم؟
مش فایبرگلاس اصلیترین جزء راهکار وال مش است. درست است که تمام اجزای این کامپوزیت باید به درستی عمل کنند تا مقاومت خمشی دیوار برای مقابله با نیروهای برون صفحه زلزله فراهم شود اما باید توجه کرد که استحکام کششی این سیستم توسط مش فایبرگلاس تامین شده و مش الیاف کلیدیترین عنصر راهکار والمش است. بنابراین مطابقت مشخصات فنی این محصول با معیارهای مشخص شده در استانداردهای معتبر از اهمیت بالایی برخوردار است.
طراحی راهکار وال مش باید بر اساس استحکام کششی مش فایبرگلاس انجام شود. بنابراین برای این که مطمئن شوید طراحی انجام شده برای پروژه شما صحیح است باید مقاومت کششی مشی که در پروژه استفاده میکنید را بدانید. به همین جهت باید نتایج تست انجام شده روی مش در آزمایشگاه همکار استاندارد را از تامینکننده مش دریافت کنید. برای اطمینان بیشتر نسبت به صحت نتایج اعلام شده لازم است نمونهای از مش خریداری شده را به یک آزمایشگاه معتبر سنجش مقاومت قلیایی مش فایبرگلاس فرستاده تا مقاومت کششی و مقاومت قلیایی آن را اندازهگیری کنید.
موضوعی که سنجش مشخصات فنی مش فایبرگلاس را بیش از پیش ضروری مینماید، سوء استفاده تامینکنندگان متفرقهای است که وارد این بازار شدهاند. این مسئله از طرف مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی نیز مورد اشاره قرار گرفته است. تامینگنندگان متفرقه مش بیکیفیت و فاقد معیارهای آییننامه را وارد بازار کردهاند. مشی که پس از مدتی کوتاه مشخصات مکانیکی خود را از دست میدهد و عملاً دیوار را بدون مهار در برابر زلزله رها میکند. بنابراین بسیار مهم است که مش حتما از تامینکنندهای معتبر که مشخصاً در زمینه مهار دیوار با شبکه الیاف فعالیت میکند تهیه شود.
نحوه نمونهبرداری از مش در محل پروژه
برای اطمینان از مشخصات فنی مشی که خریداری نمودهاید لازم است از محصولاتی که به محل پروژه آمدهاند به صورت تصادفی نمونهبرداری شود و به آزمایشگاهی معتبر ارسال شود تا تستهای لازم روی نمونه مش انجام گیرد. نمونهبرداری از مش فایبرگلاس باید با دقت و مطابق توصیههای استانداردهای معتبر انجام شود تا نتایج بدست آمده قابل اعتماد باشند. در دو استاندارد معتبری که درباره آزمون سنجش مقاومت قلیایی مش فایبرگلاس هستند روش نمونهبرداری از مش فایبرگلاس برای انجام تست کشش و قرارگیری در محیط قلیایی بیان شده است. این دو استاندارد، ASTM E2098 و استاندارد ملی ایران به شماره 11061 هستند که دو روش مختلف تست مقاومت قلیایی مش (روش 28 روزه و 24 ساعته) را بیان کردهاند.
استاندارد ASTM E2098 در بند 7 نحوه آماده سازی نمونه مش را توضیح داده است. مطابق این بند نمونهها باید به عرض 5 سانتیمتر و طول 60 سانتیمتر از رول مش بریده شوند. البته در ادامه روند آزمایش توضیح داده شده که نمونه 60 سانتیمتری باید از وسط بریده شود و یک نیمه آن (به طول 30 سانتیمتر) در محلول قلیایی قرار گیرد و نیمه دیگر به عنوان نمونه شاهد تحت تست %